2 Αυγ 2010

Βρέθηκαν λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου!


Στο  νησί "Άγιος Ιωάννης" στη νότια παραλία της Μαύρης θάλασσας και μέσα σε μια κιβωτο απο αλάβαστρο βρέθηκαν τμηματα λειψάνου του Αγίου Ιωάννου τα οποία ανακάλυψαν Βούλγαροι αρχαιολόγοι έπειτα από ανασκαφές στο νησί. Ο επικεφαλής των ανασκαφών Καζιμίρ Κωνσταντίνοφ δήλωσε ότι βρέθηκαν τμήματα οστών από το κρανίο το χέρι και ένα δόντι, στα...
θεμέλια αρχαίας εκκλησίας που τιμάται στον Άγιο Ιωάννη και είχε καεί ολοσχερώς στα αρχαία χρόνια.

Τη μορφή μικρής σαρκοφάγου μήκους δεκαοχτώ και πλάτος δεκατεσσάρων εκατοστών έχει η κιβωτός με τα ιερά λείψανα, την οποία άνοιξε ο καθηγητής Κωνσταντίνοφ στον Αρχαιολογικό μουσείου της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Σωζόπολη, ύστερα από αγιασμό του ευρήματος από τον αρμόδιο μητροπολίτη της βουλγάρικης εκκλησίας Ιωαννίκιο, παρουσία του αρμοδίου για τα θρησκεύματα, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μποζιντάρ Δημητρόφ.

Τη σπάνια τύχη να βρουν και ιδιόμορφη 'συστατική επιστολή' της ανακάλυψης τους είχαν οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι. Όπως εξήγησε στα βουλγάρικα μέσα ο καθηγητής Κωνστνατίνοφ, δίπλα στην κιβωτό με τα λείψανα βρέθηκε και μικρότερο πέτρινο κουτί, χαρακτηριστικό για τη γεωλογική δομή της Παλαιστίνης.

Στο κουτί που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των λειψάνων από τα Άγια Μέρη, όπως υποθέτουν οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι, υπάρχουν δύο επιγραφές στα αρχαία Ελληνικά: Η μία αναφέρει 'Κύριε, ελέησον το σκλάβο σου Θωμά' και η άλλη, το όνομα του Αγίου Ιωάννη.

Το μοναστήρι και η εκκλησία του στο νησί Άγιος Ιωάννης υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν εκεί έγινε η τελετή του γάμου του Βούλγαρου βασιλέα Σβετοσλάφ Τέρτερ με την βυζαντινή πριγκίπησα Θεοδώρα, είπε από την πλευρά του ο Μποζιντάρ Δημητρόφ σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ.

Στην Βουλγάρικη Ορθόδοξη Εκκλησία παραδόθηκαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, τα οποία πιθανώς θα φιλοξενήσει τοπική εκκλησία της Σωζόπολης, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: